В УСПП підтримують О.Уруського на посаді профільного віце-прем’єра

Facebook Поділитись
В УСПП підтримують О.Уруського на посаді профільного віце-прем’єра

Відновлення вертикалі держуправління індустрією - створення влітку 2020 року Міністерства стратегічних галузей промисловості України та введення посади профільного віце-прем’єр-міністра - консолідувало досі розрізнені зусилля – бізнесу, парламенту та урядових структур -  в цій царині. Раніше саме УСПП у своїх антикризових ініціативах наполягав на необхідності координації розв’язання проблем, які гальмують економічну динаміку у відповідних секторах національної економіки.  

За цей час діловий союз налагодив результативні комунікації із віце-прем’єр-міністром - Міністром  стратегічних галузей промисловості України Олегом Уруським. За останні півроку було проведено декілька нарад і консультацій із промисловцями, погоджено спільні позиції щодо розробки Стратегії розвитку промисловості, реалізації політики імпортозаміщення, локалізації виробництва, прискореної адаптації європейських технічних регламентів і стандартів в індустрії тощо.

Окрім того, йшлося про співпрацю промисловців і міністерства щодо узгодження і затвердження Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки, Державної цільової науково-технічної програми розвитку авіаційної промисловості України на 2021-2030 роки і Загальнодержавної комплексної програми розвитку високих наукоємних технологій.

Відтак, промисловці стурбовані перспективами можливих чергових кадрових ротацій у ключовому міністерстві, що може лиш загальмувати запущені процеси. Нагадаємо, у Верховній Раді почали збір підписів за відставку віце-прем'єр-міністра О.Уруського – про це заявив глава парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

В УСПП звернулися з листами до Президента України В.Зеленського та голови ВРУ Д.Разумкова, в яких  просять врахувати позицію промисловців щодо підтримки віце-прем’єра Уруського на його посаді та надання Міністерству організаційних, управлінських та інших можливостей для реалізації раніше погоджених із діловою спільнотою рішень. Це дасть змогу об’єктивно оцінити результати діяльності державного органу та його керівника  вже за певний час. І лише після цього можна приймати якісь кадрові рішення.

«Ми щиро переконані, що для успішної роботи в напрямку формування і реалізації в Україні комплексної інноваційної промислової політики необхідна командна робота – як в діловому, так і урядовому секторі.

Після років відсутності послідовних зусиль влади щодо покращення становища українських високотехнологічних підприємств – в авіа-, судно-, транспортному машинобудуванні тощо – наразі відбувається становлення інфраструктури управління даною сферою, в країні лише формується промислова політика. І, переконані, постійні кадрові ротації в Міністерстві, пролонгація його невизначеного становища  вкрай негативно позначиться на вказаних вище процесах», - йдеться у позиції УСПП.

Промислова спільнота загалом виступає за новий підхід до розвитку промисловості – стратегічний, системний, який не змінюватиметься залежно від складів уряду і парламенту чи політичної кон’юнктури в цілому.

Нагадаємо, раніше профільний віце-прем’єр підтримав ініціативу УСПП по організації цільової зустрічі промисловців та експертів з Президентом України задля обговорення розвитку індустріально-інноваційного напрямку української економіки. Матеріали для зустрічі вже готові, зокрема, системні документи «Платформа економічного патріотизму»  та додаток до неї – «Промисловий пакет». Останні були розроблені Антикризовою радою громадських організацій України (АРГО) спільно з УСПП, а до процесу створення долучилися галузеві організації, великі компанії, представники малого і середнього бізнесу.