В УСПП презентували європейські енергозберігаючі проекти для українських ОТГ

Facebook Поділитись
В УСПП презентували європейські енергозберігаючі проекти для українських ОТГ

У Києві пройшла відеоконференція з впровадження інфраструктурних та енергозберігаючих інноваційних проектів УСПП для об’єднаних територіальних громад. Серед учасників – більше 300 представників з Латвії, Литви та України, а сам захід знайшов підтримку Міністерства розвитку громад та територій України.

Учасники обговорювали європейські технології розвитку міської  і селищної інфраструктури, підвищення енергоефективності будинків, дотримання екологічних стандартів.  Ключовим напрямком стала презентація литовського обладнання Traidenis з біологічної очистки стоків. Його призначено для ефективного очищення комунально-побутових стоків як приватних  будинків, так і невеликих міст до 10 тис. жителів.

В Україні лише третина селищ міського типу має централізовану каналізацію,  а в сільській місцевості цей рівень не досягає і 5%. Відтак, стічні води без жодного очищення потрапляють в ґрунти та водойми, забруднюючи їх, створюючи небезпеку для здоров’я людей. В ЄС давно використовуються  модульні системи очищення стічних вод, які не потребують постійного обслуговування, довготривалі у використанні та можуть бути адаптовані під потреби будь-якого об’єкту.

Принцип роботи очисного обладнання, основні характеристики, елементи конструкції та ступінь очищення презентував технічний директор ЗАТ «Traidenis» Гінтарас Вінікайтіс.

Нагадаємо, за технологічної підтримки Traidenis і УСПП в Україні реалізується  кілька проектів з водоочищення в невеликих містах.  Це м.Доброслав, що на Одещині, та м. Заставна Чернівецької області.

Президент УСПП Анатолій Кінах наголосив на тому, що досвід Литви як держави ЄС, системи державно-приватного партнерства надзвичайно корисний для України. Саме синергія зусиль влади і бізнесу може прискорити в Україні модернізацію інфраструктури, житлово-комунального фонду, зробити використання новітніх технологій (водоочищення, сонячної енергетики і т.д.) більш масовим, у тому числі і в приватному секторі.

Литовські та латвійські колеги відзначили, що свого час модернізації їх країн чимало сприяли кошти, виділені єврофондом. Були також прийняті та імплементовані законодавчі норми в енергоефективній сфері. Тепер в ЄС неможливо побудувати дім чи завод, якщо не використовувати сертифіковані очисні споруди.

Відбулася і презентація унікальної технології обігріву, охолодження та зменшення вологості в приміщенні – Wasserkabel Baltic. Йдеться про капілярні мати, що можуть бути вмонтовані в різну поверхню та виділяють тепло через інфрачервоне випромінювання. Вони ж працюють за потреби і на охолодження.

За словами представниці наглядової ради АТ «Wasserkabel Baltic» Сандри Букане, такі технології ефективніші за звичайні радіатори на 87%, а «теплу підлогу» обходять на 45%. Відтак, для України, котра гостро потребує енергоефективних рішень, впровадження таких систем буде на часі.  Сандра Букане також озвучила можливість аутсорсингу для українських монтажних бригад чи запуск частини виробництва на українській території, до прикладу – вже готових гіпсокартонних плит чи металевих панелей із вмонтованими капілярними матами   (в УСПП працює презентаційна кімната із даною технологією).

З українського боку також представлені інноваційні технології, що можуть не лише обслуговувати внутрішній ринок, але й вийти на експорт. Компанія «Enterprise Ukraine», що об’єднує підприємців –– членів УСПП,  представила системи знезараження повітря на основі ультрафіолету – рециркулятори повітря.

Директор компанії Сергій Прохоров зазначив: «В час пандемії коронавірусу ми всі стикнулися із потребою кращої дезінфекції приміщень і повітря. Це актуально як при виході з карантину, так і після. Системи фільтрації повітря вже давно встановлюють в аеропортах, літаках, торгових центрах за кордоном. Це буквально рятує ситуацію,  коли потрібно максимально запобігти поширенню вірусів і бактерій та при цьому повернутися до нормальної роботи».  

Тут особливо звертають увагу на соціальний аспект новації – адже лікарні, великі торгові зали, ресторани тощо – повинні повноцінно працювати, надаючи послуги населенню, а дитячі садки, в перспективі школи і університети – не бути зоною ризику для  молоді.

Переваги нового рециркулятора, розробленого під егідою УСПП, такі – він найкомпактніший (100*100*1000 мм) та найпотужніший на ринку України. Основна лінія УФ-спектра  – 254 нанометра (загальний спектр: 200-280 нанометрів). Потужність ламп 120 Вт, потужність УФ-випромінювання – 38 Вт. Термін служби ламп – 9000 годин. Апаратура пускорегулююча електронна Філіпс. Продуктивність до 120 кубометрів повітря в годину.

Усередині рециркулятора встановлені потужні лампи так званого «жорсткого» спектру, які дають набагато більшу енергію на поверхню, ніж звичайне сонячне світло. Віруси, перебуваючи навіть короткий час під впливом УФ-випромінювання, повністю втрачають активність і здатність  розмножуватися.  Таким чином повітря, проходячи через рециркулятор, практично повністю очищається від всієї патогенної «біології» і вірусів.

Контакти організаторів конференції та компаній-учасників, що представили свої технології, можна знайти в УСПП, звернувшись за електронною адресою masnik@uspp.org.ua.