В УСПП провели зустріч із потенційними китайськими інвесторами

Facebook Поділитись
В УСПП провели зустріч із потенційними китайськими інвесторами

Представники посольства КНР в Україні та низки китайських промислових корпорацій презентували в УСПП потенційні можливості двостороннього економічного співробітництва в посткарантинний період. На зустрічі були присутні  українські бізнес-асоціації (Укрмашбуд) та компанії: UK Planet Tools, ООО «Евромедпроект», “Воло-Буд” та ін.

Сторони акцентували на потребі узгодження планів співпраці в сфері інвестицій, експорту української продукції тощо. Зокрема, про це говорив президент УСПП Анатолій Кінах.

Китайці виявили чималу зацікавленість в подальшому розвитку проектів будівництва сонячних електростанцій в Україні. Представники CHINA MACHINERY ENGINEERING CORPORATION (СМЕС), що спеціалізується на будівництві енергетичних об'єктів по всьому світу, минулоріч побудувала найбільшу в Україні Нікопольську сонячну електростанцію. Наразі вивчають можливості і в інших регіонах України.

Віце-президент УСПП, очільник асоціації “Укрмашбуд” Володимир Саченко розповів про пропозиції українських машинобудівних компаній, котрі можуть постачати, окрім іншого, обладнання для китайських заводів і фабрик, запчастини тощо.

Відтак, учасники зустрічі домовилися про налагодження постійних контактів та передачу інформації про сфери, обопільно вигідні для інвестування, а також пропозицій українських експортерів, особливо, що стосується сфери АПК, машинобудування, високих технологій тощо.

Довідково. Відповідно до даних Держстату України, у 2019 р. товарообіг між Україною та КНР становив $12,79 млрд. та зріс на 30,4% у порівнянні з минулим роком, при цьому експорт товарів з України до Китаю склав $3,59 млрд. (+63,3%), імпорт китайських товарів в Україну склав $9,20 млрд. (+20,9%). У 2019 р. у структурі українського експорту до Китаю домінували поставки: руди, шлаків і золи – 32,8%; зернових культур – 23,9%; жирів та олії – 20,6%; залишків і відходів харчової промисловості – 7,6%; котлів, машин – 4,9%.

Загалом в економіку України залучено $40 млн. інвестицій з Китаю.