Великі золотовалютні резерви, малі кредити: як брак фінансування бізнесу ставить під загрозу економічне відновлення?

Facebook Поділитись
Великі золотовалютні резерви, малі кредити: як брак фінансування бізнесу ставить під загрозу економічне відновлення?

Золотовалютні резерви України, хоч і дещо зменшилися у вересні 2024 року  (з 42,33 млрд до 38,89 млрд дол.), залишаються рекордними, особливо в умовах повномасштабної війни з рф, що триває.

За світовими стандартами, ці резерви повинні бути на рівні не менше, ніж забезпечення 3 місяців імпорту. Тому Україні, з врахуванням обсягів нашого імпорту, вистачило б і 28-30 млрд. доларів. Все, що більше цієї суми – повинне спрямовуватися на створення фінансової системи кредитування реального сектору економіки.

Про це президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах розповів в ефірі UKRLIFE з Людмилою Немирею, присвяченому комплексній оцінці справ в економіці.

За його словами, кредитування особливо важливе для оборонно-промислового комплексу (ОПК), включаючи наявність середньострокових замовлень та достатньої кількості ресурсів на організацію серійного виробництва патронів, мін, снарядів, БПЛА.

«Мова йде про постійну потребу нашої армії в мільйонах одиниць такої продукції. Це все розхідний матеріал на фронті. Парадоксально, але у воюючій країні ОПК завантажений тільки до 40% -  саме через брак доступних кредитів», - підкреслив лідер ділової спільноти.

Окрім ОПК, кредитування життєво важливе для малого і середнього підприємництва, котре є «кров’ю» економіки. На фоні підвищення податків брак фінансових ресурсів особливо відчутний. Щонайменше 60% підприємців мають таку проблему.

Поза тим, Нацбанк не реагує на ці дані, можливо, помилково вважаючи, що програми «Доступні кредити 5-7-9» достатньо. Це не так. Наразі рівень кредитування в Україні найнижчий серед розвинених країн світу – приблизно 10% від ВВП. До прикладу, в Чехії цей показник 80%, у Польщі – 70% тощо. Одночасно -на кореспондентсьвких рахунках банків - близько 700 млрд. грн.

Варто розуміти, що без покращення цих показників відновлення чи в перспективі зростання економіки під загрозою.  Натомість, за експертними розрахунками, збільшення обсягів кредитування бізнесу та самозайнятих на 10% додає до зростання ВВП 2%.

«Повертаючись до теми золотовалютних резервів - питання навіть не про цифру, а про їх якість. Вони сформовані не завдяки працюючій економіці чи покращенню умов для бізнесу та інвесторів. Без зовнішньої допомоги золотовалютні резерви були б вичерпані ще в листопаді 2022 року. По суті, це «ковток кисню», який нам надають міжнародні партнери, щоби ми максимально збільшили свою економічну продуктивність. Але цих стратегій: модернізації промисловості, кредитування економіки, більшої її залученості на потреби війни з рф, створення стабільних і прогнозованих податкових умов, подолання корупції на митниці тощо – немає. Ось де величезний ризик», - наголосив Анатолій Кінах.

УСПП та створений під його егідою Антикризовий штаб стійкості економіки в умовах воєнного стану на постійній основі готує пропозиції для РНБОУ, Уряду та Верховної Ради щодо вирішення проблемних питань бізнесу та підвищення рівня самодостатності економіки. Деякі рішення враховуються в нормативних актах, але потрібна системніша співпраця влади, бізнесу та національних експертів, наукове супроводження реформ та ухвалення рішень тільки після техніко-економічних розрахунків.

17 жовтня Антикризовий штаб проведе чергове засідання, присвячене проєкту  Державного бюджету на 2025 рік, в якому врахований податковий тиск, але відсутні будь-які компенсаторні заходи. Рекомендації за його підсумками будуть оперативно передані ВРУ, Офісу президента, Уряду та РНБОУ.