Відкриваємо ворота в Африку

Facebook Поділитись
Відкриваємо ворота  в Африку

Африка є континентом з колосальним потенціалом економічного, людського, культурного розвитку.  Африканські країни за останні десятиліття демонструють значний прогрес, тому  поглиблення співробітництва України  з ними є важливим  вектором  реалізації зовнішньоекономічної стратегії держав.

Про це йшлося сьогодні на он-лайн конференції  «Економічні трансформації в епоху коронавірусу», організованої за участі Посольства Україні в Алжирі. На конференцію завітали президент УСПП Анатолій Кінах,  віце-президент УСПП Денис Красніков, президент Асоціації українських та арабських бізнесменів М.С.Алотті, представники урядів та їх економічних блоків таких  країн, як  Алжир, Кот-д’Івуар, Буркіна-Фасо, Нігер, Сенегал, Камерун, Намібія тощо.

  «Наша он-лайн конференція –  прекрасна можливість приділити увагу стану та перспективам розвитку двосторонніх відносин між Україною й Алжиром та іншими країнами Африки. Співпраця з Алжиром є стратегічно важливою для нашої держави,  адже він  посідає друге місце серед торгівельних партнерів України в Африці після Єгипту. Сукупний обсяг торгівлі товарами і послугами між Україною та АНДР у 2019 р. склав 614,4 млн. дол. США, що є найбільшим показником за всю історію двосторонніх торговельно-економічних відносин. Проте, безумовно, потенціал двосторонніх економічних відносин між нашими країнами ще не вичерпаний. Вони мають бути поставлені на довгострокову, постійну та  системну основу», – наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.

Він підкреслив, що український бізнес розглядає Алжир як провідник і на ринки інших африканських країн, в тому числі –  за допомоги новоствореної Африканської континентальної зони вільної торгівлі. Українським бізнесменам відомо, що в зоні інтересів країн континенту є товари вітчизняного авіабудування, ракетно-космічного комплексу, енергетичного і транспортного машинобудування, ІТ-сфери, сільського господарства.

 Що ж робити, щоб перевести інтереси та наміри бізнесу  в практичну площину? Анатолій Кінах відокремив кілька напрямків.

 УСПП готовий звернутися до президента та уряду України з ініціативою створення українсько-алжирської міжурядової комісії з торгівельно-економічного співробітництва, доцільність якої обґрунтована теперішнім станом співпраці. Необхідно створити і надати активний імпульс роботі Українсько-алжирської ділової ради.

Крім того,  УСПП розглядає можливість створення міжнародного представництва в Алжирі. Якщо будь-яка алжирська компанія, що налаштована співпрацювати з Україною, наголосив президент союзу, захоче взяти на себе функції представництва УСПП, тут  відкриті до розгляду таких пропозицій та надання таких повноважень.

Є  необхідним також  відновити роботу із нашим партнером в Алжирі – Форумом керівників підприємств Алжиру, угода про співпрацю з яким була підписана ще 19 квітня 2005 року.  Цей документ треба адаптувати та доповнити конкретними невідкладними заходами.

Конференція розроблятиме пропозиції та плани співпраці до 8 серпня.