Відновлювана енергетика: можливості для інвесторів та виробників

Facebook Поділитись
Відновлювана енергетика: можливості для інвесторів та виробників

Якими є проблеми  відновлювальної енергетики (ВДЕ) в Україні та перспективи її майбутнього, як вони пов’язані з  інвестиційним кліматом,  дотриманням нашою державою інвестиційних зобов'язань перед партнерами з ЄС –  про це йшлося сьогодні на круглому столі «Альтернативна енергетика в Україні: можливості для інвесторів та виробників» в агентстві Укрінформ. Її організатором виступила Асоціація українських і арабських бізнесменів і інвесторів ( AUABI) за підтримки Українського союзу промисловців і підприємців.

Учасниками конференції стали  президент УСПП Анатолій Кінах, голова Асоціації українських і арабських бізнесменів і інвесторів  Мохаммад Салім Алоті, аташе з енергетичних питань Посольства Литовської Республіки в Україні Лаура Пушинскайте,   голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олександр Козакевич, голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха, директор Європейсько-українського енергетичного агентства Олександра Гуменюк  та інші.  

«Виробництво «зеленої» відновлюваної енергетики дуже турбує промислову спільноту. Дуже добре, що  на даний час вдалося знайти баланс інтересів, урядом підписаний меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у цій сфері.  Виробники приймають умови добровільної реструктуризації «зелених» тарифів, що передбачає їх зменшення. Зі свого боку українська влада бере зобов’язання вживати усіх заходів для забезпечення своєчасної поточної оплати ДП «Гарантований покупець» та погашенню наявної заборгованості перед виробникам ВДЕ, які прийняли умови реструктуризації. Посилюється відповідальність виробників ВДЕ за незбалансоване виробництво електроенергії. Ділова громада буде контролювати виконання принципових положень даного Меморандуму», – наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.

Учасники круглого столу прийняли резолюцію з практичними рекомендаціями, які мають сприяти налагодженню ситуації на енергетичному ринку України. Вони ще раз наголосили,  що найбільшою проблемою, що заважає нормальному функціонуванню та розвитку ринку, є порушення платіжної дисципліни у розрахунках за електроенергію, що виробляється з відновлювальних джерел енергії.  Налагодження своєчасних та в повному обсязі розрахунків  за електроенергію в ВДЕ має бути першочерговим завданням уряду та регулятора.

В документі рекомендовано у зв’язку з наднизьким рівнем оплати за відпущену виробниками  ВДЕ електричну енергію протягом останніх 5 місяців не застосувати  штрафні санкції щодо сплати податку на прибуток.  

Наголошено, що держава має дотримуватися взятих на себе зобов’язань щодо погашення 40% боргу за вироблену з ВДЕ електроенергії – 2020 рік (IV квартал), 60% боргу – 2021 рік (15% щокварталу).  У зв’язку з набранням чинності відповідних законодавчих змін запропоновано  визначити та затвердити протягом серпня-вересня 2020 року річні квоти на будівництво об’єктів ВДЕ. Конче необхідно  прийняти нормативно-правові акти щодо впровадження, стимулювання систем балансування і накопичення енергії.

Пропонується рекомендувати регулятору встановлювати тарифи на послуги з передачі електричної енергії нарівні, що забезпечуватиме оператору системи передачі здійснення  оплати послуги з урахуванням збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії.   

Наголошено на необхідності ліквідації негативних наслідків збиткової діяльності гарантованого покупця  в частині надання ним послуг із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів.  

Повна трансляція конференції  на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV