Відсутність системної скоординованої протидії коронавірусу збільшує ризики для суспільства і економіки

Facebook Поділитись
Відсутність системної скоординованої протидії коронавірусу збільшує ризики для суспільства і економіки

За минулу добу в Україні зафіксовано близько  6000 людей, інфікованих коронавірусом. Країна піднялась на 12 місце в світі за захворюваністю.  І хоча про вірогідність  другої хвилі пандемії говорили ще на весні, проблеми і в сфері охорони здоров’я, і в економічній тільки зростають.  Такої думки  президент УСПП, голова ООРУ Анатолій Кінах.

«З  березня 2020р. структуровані об’єднання бізнесу, експерти неодноразово доводили,  що Україні потрібна окрема антикризова соціально-економічна програма, скорегована на посткарантинне  оновлення  економіки, де передбачений розвиток промисловості методами державного протекціонізму, локалізації, імпортозаміщення, розширення внутрішнього ринку, боротьби з безробіттям, підтримки малого та середнього підприємництва, самозаняйтості, спрощення доступу бізнесу до кредитних ресурсів тощо. Однак  наша держава залишилась ледь не єдиною країною Європи  без такої програми. Переконаний, чергового карантину в режимі локдауну  вводити не потрібно, він просто доб’є ті підприємства, які змогли поновитися після першої хвилі, однак  стимулюючі економіку заходи є нині дуже доцільними», – переконаний Анатолій Кінах.

Він звернув увагу на те, що десять кроків, які вирішено здійснити у зв’язку з поширенням захворюваності, зовсім не торкаються  економічної сфери, да й цілому вони схематичні і поверхові.

На його думку, є великий сумнів у своєчасності і ефективності заходів, які держава робить з питань боротьбі з пандемією.   В міністерстві охорони здоров’я запевнюють, що завантаженість лікарень для пацієнтів з коронавірусом  у Києві та інших областях складає 50%, в західних – 60,7%, тобто, вільних місць є багато. В той же момент масово доносяться скарги, як родичи не можуть пристроїти свого хворого в жодну лікарню і годинами возять містом. В лікарнях бракує персоналу, доктора і медсестри вибиваються з сил. Нам говорять, що на 14 жовтня у всіх областях проводиться достатня кількість тестів, але люди годинами стоять в черзі. Теж саме – з апаратами ШВЛ, з кисневими концентратами, ними знов займаються волонтери.

В суспільстві  багато справедливих нарікань на використання Фонду боротьби з COVID-19. Значну частину його коштів напередодні другої хвилі  держава направила на ремонт доріг. Тепер Міністерство фінансів рапортує  на своїй сторінці: «Станом на 9 жовтня 2020 року з Фонду боротьби з COVID-19 витрачено 29,8 млрд грн з 66 млрд грн. Це 45% від загальної суми. На охорону здоров’я використано – 4,3 млрд грн з  16,3 млрд грн або 26%». Безумовно, керівництво країні має відповісти,  чому «ковідні» гроші пішли на ремонт, хоча дорогі вкрай зношені – в  той момент, коли життя людей знаходиться в небезпеці. Але спочатку міністерство охорони здоров’я повинно відзвітуватися, як так сталося, що на підтримку медицини в протидію ковіду більш ніж за півроку  витрачено лише третина запланованого?

«Ми бачили під час пандемії багато окремих прикладів професіоналізму і  людської мужності. Але такі масштабні проблеми з багатьма невідомими, якою є  нинішній коронавірус, що сильно впливає на всі сфери суспільного  життя,   може бути переможений лише ефективно спланованою, системною, професійною державною політикою, яка підкріплена відповідними програмами, фінансами, кадрами з високим рівнем відповідальності перед народом. Саме цього вимагає від влади структурована спільнота промисловців, підприємців і роботодавців», – підсумував А.Кінах.