Врожайність зернових в 2023 році зменшиться на 10-30%

Facebook Поділитись
Врожайність зернових в 2023 році зменшиться на 10-30%

Зменшення посівних площ, падіння експорту, дорога логістика, а також погодні умови значно вплинуть на весняну посівну кампанію.

Попередні експертні прогнози  щодо зменшення посівних площ на 45% до показників 2021 року. При цьому врожайність зернових також скоротиться на 10-30%.

На цьому наголосили учасники засідання Антикризового штабу допомоги бізнесу, утвореному при УСПП. Участь в ньому традиційно беруть представники уряду, парламенту, профільних ділових асоціацій, бізнес, експерти, наукові кола, профспілки.

 «Всі ці виклики потребують серйозного реагування з боку влади», - відзначив президент УСПП Анатолій Кінах.

Цьогоріч аграрії внесуть 40-50% добрив від потрібної норми, що вплине на врожайність. Зростання вартості логістики (УЗ свого часу підняла тарифи аж на 70%, проти чого неодноразово виступали і виробники, і УСПП) призводить до того, що 40-50% прибутку від зернових на міжнародних ринках «з’їдає» доставка.

«Більшість аграрії працює із збитками», - доповнив Віктор Гончаренко, президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України.

За його словами, у 2023 році врожайність впаде на 10-30%, що, відповідно, вплине на обсяги експорту.

Перший заступник Міністра аграрної політики Тарас Висоцький зазначив, що падіння в АПК минулоріч співпадає із падінням ВВП та становить близько 30%. Очікувана посівна площа всіх категорій господарств на підконтрольній території України під урожай 2023 року має скласти 21,8 млн га, що на 6,8 млн га менше від показника 2021 року (28,6 млн га).

«Якщо ми говоримо про посівну кампанію, то наразі не можемо використовувати приблизно 25% площ через ведення бойових дій або тимчасову окупацію територій. Після деокупації знадобиться багато часу на розмінування та очищення територій. Те, що залишає окупант, потребує як мінімум кількох місяців, а то й до року часу для повернення до виробництва. Ще частину площ не вдалося засіяти через несприятливі погодні умови. Тож весною потрібно покрити дефіцит не посіяних озимих”, – зазначив Тарас Висоцький.

УСПП наполягає на масштабуванні програм кредитування економіки, у даному контексті – АПК, проведення обговорень щодо зменшення тарифів на залізничні перевезення, подвоєння зусиль дипломатії щодо відкриття порту Миколаєва, а також розширення «зернового» коридору і на продукцію ГМК та інший експорт України.

Також аграрії очікують сприяння від держави в отриманні генераторів, посівного матеріалу, засобів для боротьби із шкідниками, допомоги із розмінуванням полів.