Втрати аграріїв від війни становлять 26 млрд. доларів

Facebook Поділитись
Втрати аграріїв від війни становлять 26 млрд. доларів

Сумарні збитки, які отримав вітчизняний АПК від наслідків війни, перевищили 26 млрд. доларів. Такі дані аналітики Українського союзу промисловців і підприємців, базовані на звітах вітчизняної статистики та низки профільних асоціацій.

Сюди належать як прямі втрати – зруйновані елеватори із зерном, пошкоджена інфраструктура, викрадене російськими окупантами обладнання і продукція, спалені поля, так і непрямі – не отримання прибутку через труднощі із експортом, реалізацією, зберіганням зернових і т.д.

Антикризовий штаб допомоги бізнесу, що діє при УСПП, провів спеціальне засідання щодо становища агрокомплексу. У заході взяли участь представники уряду, галузевих асоціацій, експерти.

Було відзначено, що недостатній зерновий експорт не зміг підняти низькі ціни на продукцію фермерів. Спільними зусиллями із міжнародними партнерами було відкрито 3 морські порти для експорту збіжжя, через які пройшло 3 млн. тон.

Загалом з початку війни Україна експортувала 12,5 млн т зернових (дані української митниці).

Проте ці темпи критично відрізняються від минулорічних і недостатні навіть з урахуванням менших зборів врожаю за підсумками 2022 року.

За прогнозами УСПП, цьогоріч Україна збере 65-67 млн. тон зернових та олійних. Внутрішнє споживання – 22 млн. тон, відтак на експорт будуть готові чергові 45 млн. тон.

«Треба щоб зернова угода щодо морського експорту продовжувала діяти (вона поки розрахована до листопада ц.р.), а кількість портів була розширена – зокрема, доданий і Миколаївський порт. Звісно, для цього потрібне виконання безпекових умов: відсутність обстрілів інфраструктури з боку окупантів.  Зважаючи на загострення продовольчої кризи в країнах третього світу, ООН і інші міжнародні партнери мають бути зацікавлені у збільшенні обсягів українського експорту. Намагання російської сторони достроково заблокувати цей експортний маршрут потребує більше зброї для ЗСУ і більше санкційного тиску для рф», - підкреслив президент УСПП Анатолій Кінах.

Паралельно із цим варто розвивати і наземні транзитні шляхи, а також річкову інфраструктуру. Тут є певні позитиви. За пропозиціями ділової спільноти, також завдяки співпраці із сусідніми країнами ЄС вдалося досягти збільшення обсягів перевезень за окремими маршрутами в 2-3 рази. Так, після деокупації острова Зміїний вжито заходи для проходу суден через канал Бистре та забезпечено безпечний морський коридор, що дозволило збільшити вантажообробку в 2,5 рази в портах Рені, Ізмаїл, Усть-Дунайськ. Планується і розпочата реалізація низки проєктів з днопоглиблення, модернізації залізничного відрізку Одеса – Ізмаїл тощо. Це дасть приріст обсягів перевезень ще на 30-40%

«Аграрії повинні мати розуміння, чи вдасться їм реалізувати врожай в 2023 році, за якими приблизно цінами тощо. Галузь відчуває брак обігових коштів. Окрім війни, саме це є одним із факторів, чому скорочення площ посіву озимих культур може сягати 25-30 % від середніх показників минулих років. Також через подорожчання палива та інших ресурсів критичною стає ситуація із забезпеченням аграріїв добривами», - відмічають в УСПП.

Тут пропонують уряду, окрім зусиль щодо нарощування експорту, подумати над застосуванням зерна на внутрішньому ринку. Перше – це розвиток тваринництва, завантаженість комбікормових заводів, переробної галузі. До прикладу, у м’ясній галузі необхідне страхування державою ризиків на рівні 500 млн. гривень на рік, і лиш цей крок дасть значний приріст виробництва і замовлення кормів в секторі.

Друге – це закупівля нереалізованого дрібними і середніми фермерами збіжжя в Держрезерв, Аграрний фонд.

Окрім того, необхідно повернути ПДВ експортерам, адже тільки в АПК ця сума вже перевищила 20 млрд. грн., що вимиває обігові кошти аграріїв і впливає на скорочення площ посівів і обсяги майбутнього врожаю. Надалі варто удосконалити доступ виробників до фінансових ресурсів, ситсему гарантій і т.д.

Комплексні пропозиції, підготовлені в рамках Антикризового штабу, будуть спрямовані уряду. УСПП ініціює цільове засідання Кабміну з даного питання в тому числі.