Вийти на самозабезпечення електроенергією: УСПП пропонує розробити пілотну програму для бізнесу і промисловості

Facebook Поділитись
Вийти на самозабезпечення електроенергією: УСПП пропонує розробити пілотну програму для бізнесу і промисловості

В українській енергосистемі зберігається значний дефіцит електроенергії, спричинений постійними атаками рф на нашу інфраструктуру.

Через це Укренерго збільшує час обмежень електропостачання для промисловості. Зокрема, 14 травня цей графік починає діяти вдень (раніше обмеження зачіпали тільки нічний час).

Український союз промисловців і підприємців та Антикризовий штаб стійкості економіки в умовах воєнного стану прогнозують значні економічні збитки промисловості від обмежень в електроспоживанні.

Втім, наші виробники розуміють серйозність ситуації і більше того - готові долучатися до розбудови системи розподіленої генерації енергії.

“Це дозволить підвищити енергетичну стабільність України та диверсифікувати виробництво електроенергії в залежності від потреб того чи іншого регіону”, - переконані в УСПП.

До прикладу, група компаній Nova (куди входить “Нова пошта” - ред) створила компанію "Нова Енерджи", яка займатиметься генерацією енергії на регулярній основі, в тому числі з відновлюваних джерел.

Сонячні панелі та інші джерела генерації енергії використовують також мережі заправок КЛО, ОККО, завод “Оболонь” та ін., розповідають в УСПП.

Більше того, компанії-члени Українського союзу промисловців і підприємців мають вже готові рішення для бізнесу та споживчого сектору. Так, ТОВ «Коламбус Енерджі Україна» (COLUMBUS ENERGY UKRAINE LLC), яка входить до УСПП, пропонує технології для генерації/зберігання/продажу зеленої енергетики (фотоелектричне обладнання, інвертори, система зберігання енергії Pylontech H2 тощо). Компанія надає комплексне підключення до мережі по «зеленому» тарифу та має спеціальні пропозиції для сільгоспвиробників, де енергоємність також висока.

Тому разом із Антикризовим штабом стійкості економіки в умовах воєнного стану діловий союз пропонує Уряду разом розробити пілотну програму стимулювання власного енергозабезпечення промисловості і бізнесу. Звичайно, мова йде про ті заводи і компанії, які, по-перше, самі зацікавлені в цьому, мають відповідні проєкти, а по-друге, насамперед в тих регіонах, де є гострий дефіцит через російські обстріли електростанцій.

“Виробники самі створять потрібні для економіки потужності, та для цього потрібно кілька речей: пільгове кредитування, внесення до переліку критичного імпорту обладнання, яке використовуватиметься для налагодження генерації. Також на початку потрібне страхування від воєнних ризиків”, - розповіли в УСПП.

Зазначимо, Уряд визначив децентралізацію генерації в країні одним з трьох напрямів діяльності, спрямованої на мінімізацію ризиків для енергосектору до наступної зими. В Укренерго ж заявили, що для забезпечення стійкості енергосистеми до ворожих атак по всій території України треба будувати не великі об'єкти генерації, а сотні маленьких електростанцій потужністю від 5 до 30 МВт.