Як Україна може модернізувати економіку під час війни?

Facebook Поділитись
Як Україна може модернізувати економіку під час війни?

Масштабні руйнування, завдані окупантами, спричинили жорстке скорочення видатків бізнесу на інновації: для виробників в рази зросла ціна логістики, розірвані коопераційні ланцюжки, більше 30% підприємців так і не поновили роботу.

Експорт і виробництво в гірничо-металургійному комплексі, що приносив до 30% усієї валютної виручки, просів наполовину. Скорочення валової доданої вартості в сільському господарстві України зумовить падіння ВВП країни на 3%. Важкі умови збору цьогорічного врожаю, низькі темпи відвантаження  ще минулорічних запасів за зовнішньоторговельними контрактами, пошук можливостей для зберігання товару – буквально «з’їдають» фінансові запаси українських фермерів.

При цьому режим виживання вкрай невигідний для ділового та інвестиційного клімату, переконані в Українському союзі промисловців і підприємців. Тут пропонують уряду базувати План відновлення України на більш ефективній структурі економіки.

Йдеться про модернізацію промисловості, інвестиції в технології та інновації.

У розвинених країнах світу обсяги державного фінансування інновацій досить значні й перевищують 400 євро на душу населення, тоді як в Україні — менше 10 євро – зазначається в дослідженні  Інституту економіки і прогнозування НАН України.

Ця хронічна проблема нехтування науковими розробками, орієнтація переважно на сировинний експорт, неувага до інвестицій в розвиток промисловості  призвела до чималих проблем в частині самозабезпечення країни необхідною  продукцією машино-, ракето-, суднобудування, енергетичної інфраструктури тощо.

Кандидатство в ЄС вимагає від нашої країни прискореної модернізації, переходу на стандарти «зеленої» економіки, посилення конкурентоспроможності локальних виробників.

УСПП закликає соціальних партнерів – першочергово уряд – разом розпочати підготовку конкретних цільових програм для пріоритетних галузей промисловості. Це ж стане і підставою для залучення коштів міжнародних донорів, які готові виділяти їх під прозорі і зрозумілі завдання економічного зміцнення України.

Такі програми мають бути як мінімум на середньострокову перспективу – йдеться про щонайменше найближче десятиліття.

Наразі інтегральним комунікаційним майданчиком між представниками різних галузей промисловості, експертами-науковцями став Антикризовий штаб допомоги бізнесу, утворений при УСПП.

До його діяльності долучаються і урядовці, члени Ради НБУ, голови профільних комітетів парламенту, представники обласних військових адміністрацій тощо.

Розроблені в рамках штабу рекомендації вже частково знайшли своє нормативне втілення. Вони ж можуть стати і базою для системній напрацювань щодо  вищезгаданих цільових програм, національних проєктів тощо.