Європейський акумуляторний альянс

Facebook Поділитись
Європейський акумуляторний альянс

У жовтні 2017 року Європейська Комісія дала старт платформі співпраці “Європейський альянс акумуляторів” (European Battery Alliance) у зв’язку з масовим переходом до електричних джерел енергії та зростаючою потребою в ефективних акумуляторах для транспорту, енергетики та промислового застосування. Європейський альянс акумуляторів прагне розвинути інноваційний, конкурентний та стійкий ланцюжок вартості акумуляторів у Європі.

У 2018 році ЄК прийняла стратегічний план дій щодо батарей. Він встановлює всеосяжну основу регульованих та нерегульованих заходів для підтримки всіх сегментів ланцюжка вартості акумуляторних батарей та включає 6 пріоритетних напрямів: 

ЄК контролює роботу Альянсу та виконання стратегічного плану дій щодо акумуляторів. Залучення зацікавлених сторін до Альянсу від імені Єврокомісії організовує InnoEnergy - одна з організацій Європейського інституту інновацій та технологій (EIT), яка просуває інновації, підприємництво та освітні ініціативи у галузі сталої енергетики. InnoEnergy надає  базові дані та рекомендації, а також сприяє інвестиційній взаємодії, а також створенню європейської екосистеми акумуляторів, проводячи семінари для ключових зацікавлених сторін.

Загалом до Альянсу вже приєднались 440 суб'єктів промислової та інноваційної діяльності.

Напрями діяльності Європейського альянсу акумуляторів інтегровані із напрямами діяльності Європейської Комісії – робота Альянсу зорієнтована на  конкурентоспроможність, циркулярність, стійкість та безпечність ланцюжка  створення вартості батарей, розміщених на ринку ЄС та відповідає цілям Європейського зеленого курсу, Плану дій із циркулярної економіки та Промислової стратегії.

З більш детальною інформацією щодо Європейського акумуляторного альянсу можна ознайомитися за наступними посиланнями: https://www.eba250.com/ та https://ec.europa.eu/growth/industry/policy/european-battery-alliance_en.

З міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України повідомили, що нещодавно  відбулось засідання Робочої групи щодо співпраці у сфері видобувної промисловості в рамках Діалогу високого рівня Україна – ЄС щодо горизонтальних питань та окремих секторів промисловості.

Сторона ЄС висловила пропозицію щодо приєднання українських компаній та установ до Європейського акумуляторного альянсу. Мінекономіки  просить  галузеві компанії та установи  розглянути це питання та запропонувати  подання відповідних заявок. Мііністерство, в свою чергу, висловлює готовність сформувати позицію Української сторони на основі отриманої інформації та передати її до Європейської Комісії.

Андрій Наіста т. 596 68 49 naista@me.gov.ua

Або uspp@uspp.org.ua