Юристи та економісти проаналізували наслідки правових реформ для економіки України в умовах воєнного стану

Facebook Поділитись
Юристи та економісти проаналізували наслідки правових реформ для економіки України в умовах воєнного стану

У Києві пройшов  4-й Форум громадської підтримки проєвропейських правових реформ, присвячений ефективності правового регулювання економіки під час війни та повоєнного відновлення. 

Організатори Форуму - Український союз промисловців і підприємців, Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України, Громадська організація «Координата», кафедра економічного права та економічного судочинства Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Форум є постійно діючою дискусійною платформою для обговорення актуальних проблем розвитку правової системи України. 

До участі у заході долучилися голова Касаційного господарського суду, к.ю.н. Лариса Рогач, судді Північного апеляційного господарського суду, народні депутати, представники Антимонопольного комітету України, Національної асоціації адвокатів, профільних вишів, громадських інституцій, бізнес, експерти, практикуючі юристи.

Учасники обговорили законопроект №6013 «Про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об'єднань у перехідний період», його вплив на діловий та інвестиційний клімат, а також виклики воєнного часу для економіки в цілому.

Експерти підкреслили, що зараз, як ніколи, важливе забезпечення сталості права, судової практики,збереження структурованості та кодифікації законодавства, що регулює господарські відносини. Це необхідно для забезпечення передбачуваності рішень судів і стабільного розвитку бізнес-середовища. В умовах війни та економічної нестабільності послідовне дотримання правових норм і збереження чіткої законодавчої бази сприятимуть підвищенню інвестиційної привабливості країни та довірі до правової системи, що є ключовим фактором для відновлення економіки.

Співорганізатор форуму - президент УСПП Анатолій Кінах - наголосив на потребі техніко-економічних розрахунків та прогнозу наслідків для економіки, що мають супроводжувати кожне нормативне/законодавче рішення влади.

“Комунікації Уряду, парламенту із бізнесом дуже важливі, адже посилення стійкості та самодостатності економіки - це наше спільне завдання. Для цього необхідно формувати сприятливі умови для інвесторів, самозайнятих, підприємництва. Сюди належить подолання корупції, забезпечення верховенства права, наявність доступного кредитування, прогнозованість податкової системи тощо”, - зазначив він.

За підсумками  4-го Форуму громадської підтримки проєвропейських правових реформ буде сформована Резолюція із детальними рекомендаціями експертів. Документ спрямують до Верховної Ради України, в профільні організації, інститути тощо.