Захистити економіку від коронавірусу: як у світі протистоять рецесії і що може зробити Україна?

Facebook Поділитись
Захистити економіку від коронавірусу: як у світі протистоять рецесії і що може зробити Україна?

Боротьба з коронавірусом коштує багатьом країнам вагомих  економічних втратам. Світові аналітики кажуть: якщо пандемія триватиме ще якийсь час, то глобальне економічне зростання впаде до 1,5%, а багато розвинутих економік світу опиняться в рецесії.

В США зростає безробіття, в критичній ситуації опинилася найбільш постраждала в Європі країна – Італія. Економічні  труднощі переживають весь Європейський союз, і країни,   котрі зачепив Covid-19, вживають антикризових заходів щодо стабілізації економік, підтримки бізнесу, працездатного населення та соціальної допомоги незахищеним категоріям.

У цілому, прийняті різними країнами заходи щодо стримування кризи досить схожі. Тут і податкові канікули, пільги та зниження ставок по окремих податках, максимальна підтримка малого і середнього бізнесу, самозайнятих.

Також уряди роблять акцент на підтримку зайнятості, аж до прямої компенсації зарплат співробітникам приватних компаній, і підтримку рівня споживання серед населення.

Великобританія спрямовує на антикризові заходи 330 млрд фунтів стерлінгів, це понад 15% ВВП країни. При умові збереження активності і робочих місць бізнес може претендувати на 10-25 тисяч фунтів одноразового гранту. Туристичний і розважальний бізнес, оскільки постраждав найбільше, на рік звільнять від сплати податку на нерухомість. В принципі компанії, заклади сфери послуг тощо можуть претендувати на кількамісячні відстрочки по сплаті податків.

Німеччина створює Фонд економічної стабільності, котрий інвестуватиме в приватні компанії кошти, тим самим рятуючи їх від банкрутства. Державні банки надаватимуть кредитні гарантії.

Італія надасть фірмам, чий обіг через карантин впав більш,  ніж на чверть, часткову компенсацію втрат. На це виділено 25 млрд. євро. По 600 євро доплат отримають люди, котрі найбільш постраждали від пандемії (втрата джерел доходу тощо). Так само, якщо в сім’ях є малолітні діти. Іпотечні сплати відтерміновуються, малому і середньому бізнесу видаються кредити, а половину їх орендних плат держава бере на себе.

Прямі виплати громадянам зроблять і США. Зокрема «малозабезпечені» за американськими мірками – люди, чий дохід менше 99 тис. доларів на рік, отримають по 1 тис. доларів, і ще по 500 на неповнолітніх дітей. Різноманітні пільги, у тому числі і безпроцентні позики та асигнування передбачені  тим компаніям, котрі не звільнятимуть працівників та не урізатимуть їм зарплати. Облікова ставка в країні вже знизилась майже до нуля.

В Україні, як відомо, також прийнято деякі послаблення для бізнесу  та громадян. Проте комплексної стратегії немає. Тим часом, за деякими підрахунками, вже біля 700 тис. українських підприємств призупинили свою роботу. Згідно із опитуваннями, у 57% громадян коштів залишилося на місяць. Десятки тисяч заробітчан повернулися в Україну, і наразі невідомо, яким чином вони можуть інтегруватися в економічне життя на батьківщині.

УСПП та Антикризова рада громадських організацій наполягають  на прийнятті єдиного комплексного плану антикризових дій, і вже надіслали вищому керівництву держави своє бачення цього плану. Головні акценти: ставка на внутрішнє виробництво, підтримка малого і середнього бізнесу, безвідсоткове кредитування при збереженні робочих місць, критичний імпорт тощо.  Днями президент УСПП Анатолій Кінах обговорив названі пропозиції  із міністром економічного розвитку України.