Законопроект №1210 щодо адміністрування податків не варто ставити на голосування

Facebook Поділитись
Законопроект №1210 щодо адміністрування податків не варто ставити на голосування

Днями  парламент планує розглянути в другому читанні законопроект №1210, який, нагадаємо, викликав негативну реакцію бізнесу та ділових асоціацій.  Документ, який підприємці закликали зовсім відкликати, був дещо доопрацьований, втім, переконані в УСПП, він залишається фіскальним по суті, не містить  позитиву для бізнесу і не сприятиме розвитку економіки.  Відтак, тут закликають парламентарів відкласти його та поки не розглядати даний законопроект.

В УСПП розповідають: основні доопрацювання до другого читання стосуються зменшення розміру штрафів та відтермінування  введення деяких норм в дію, у тому числі що стосується нерезидентів. Проте просто відклавши проблему для бізнесу, її не вирішиш: збільшення податків, у тому числі для іноземних компаній – погіршать діловий клімат.

До прикладу, податківці залишають за собою контроль і право визначення ефективності зовнішньоекономічних операцій.

«Також  введення концепції вини не скасовано, а перенесено на 2021 рік. Ця норма, за якою наявність або відсутність вини буде встановлювати податковий орган. Це не сприймається бізнесом, оскільки це неможливо довести, й тому буде використано проти нього. Це ж саме стосується кількості і розмірів штрафних санкцій», – зазначають в УСПП.

В діловому союзі кажуть: податкова сфера повинна бути прогнозована, «новації», що містять значні ризики – виключені з практики. В даному законопроекті «хороші» норми та ініціативи просто губляться на фоні ризиків для підприємництва.

Бізнес-спільнота сподівається, що в Раді дослухаються позиції реального сектору економіки. Податкова сфера дуже важлива для розвитку підприємництва і економіки в цілому. Відтак,  документ у існуючий редакції не можна ставити на голосування, оптимізацію адміністрування податків треба здійснювати зовсім інакше. Перш за все – шляхом постійних консультацій і перевірок доцільності у колі промисловців і підприємців, організацій бізнесу.