Замороження соціальних стандартів загрожує економічному відновленню та поверненню українців додому - УСПП

Facebook Поділитись
Замороження соціальних стандартів загрожує економічному відновленню та поверненню українців додому - УСПП

Замороження соціальних стандартів, що передбачається в проєкті державного бюджету на наступний рік, може стати потужним негативним фактором для розвитку внутрішнього ринку та динаміки повернення українських біженців. Прожитковий мінімум у 2920 грн та мінімальна зарплата у 8000 грн не відповідають реальній інфляції та зростанню цін, що тривалий час погіршує купівельну спроможність громадян. Особливо вразливими стають найменш захищені верстви населення, що безпосередньо вплине на загальний рівень споживання та економічну активність країни.

Проблема заморожених соціальних стандартів полягає не тільки в їхніх абсолютних цифрах, але й у тому, що вони вже давно не відображають реальної вартості життя в Україні. Зі зростанням курсу долара до 45 грн (закладається в проєкті держбюджету-2025) та підвищенням тарифів на комунальні послуги, цей дисбаланс стане ще відчутнішим. Люди, які планують повернутися до України, попри ризики війни, оцінюватимуть також умови проживання, робочі перспективи та можливості забезпечення сімей на мінімальному рівні. Це негативно вплине на рішення громадян повертатися додому, адже соціальна стабільність є ключовим фактором для багатьох біженців.

З економічної точки зору, утримання соціальних стандартів на низькому рівні не тільки обмежує купівельну спроможність, але й підриває стимули для активного розвитку ринку праці та підприємництва. Українці, які живуть за кордоном, мають вищі стандарти оплати праці, і відсутність привабливих умов в Україні створює економічний бар’єр для повернення. Також це гальмує внутрішнє споживання, яке є одним із ключових факторів економічного зростання.

Анатолій Кінах, президент УСПП, підкреслює важливість посилення самодостатності української економіки в умовах війни з рф: 

"Без кропіткої роботи над цими завданнями ми можемо опинитися в зоні ризику – як з точки зору темпів відновлення економіки, так і демографічного потенціалу. Йде війна з рф на виснаження ресурсів, для успішної оборони від агресора маємо посилювати самодостатність економіки". 

Пропозиція УСПП та Антикризового штабу полягає в тому, щоб замість заморожування соціальних стандартів на три роки до 2027 року, Уряд мав би створити сприятливі умови для бізнесу, а також запроваджувати чіткий План відновлення, який свого часу був презентований на міжнародних майданчиках. Важливо не підвищувати податки серед року і не вводити нові податкові навантаження, оскільки це тільки погіршуватиме становище бізнесу і громадян. Впровадження дієвих економічних реформ і підтримка підприємництва допоможуть створити робочі місця, стабілізувати рівень доходів і, зрештою, сприяти поверненню українців додому.