Земельна реформа потребує стратегічного підходу

Facebook Поділитись
Земельна реформа потребує стратегічного підходу

Не окремий закон про ринок землі чи обіг земель сільськогосподарського призначення, а комплексна державна стратегія, на якій має бути побудована довгострокова політика земельних відносин, що  включатиме в себе багато складових – ось що нині потрібно державі Україна. Земельна реформа для країни є докорінною, і до неї слід підходити комплексно і системно . Таку думку в статті «Найскладніше – випробування владою» в газеті «Голос України» висловив президент УСПП Анатолій Кінах.  

«Є великою помилкою, що зараз дискусія щодо земельних питань скотилася до примітивного рівню «за чи проти?», стала дуже політизованою. Між тим за своєю серйозністю питання потребує   не загострення  суспільних настроїв, а  глибокої фахової змістовної розмови.  Земля, безумовно, повинна бути суб’єктом ринкових відносин. Дискусія –  товар це чи не товар – контпродуктивна: натомість треба відпрацювати механізм того, як перейти до запуску ринку з мінімальними втратами. Мораторій вже давно перетворився на дах для корупційних схем. Наразі необхідне формування програми перехідного періоду», – переконаний Анатолій Кінах.

 Не один закон, а оновлене земельне законодавство має передувати  наданню землі сільськогосподарського призначення товарного статусу.  Треба завершити усі юридично-правові питання навколо проблеми, перш за все –  підготовити Земельний кадастр в повному обсязі.  Далі треба прийняти програми підтримки родючості земель, генплани розвитку населених пунктів на 20-30 річний період, визначити  пріоритетні інфраструктурні проекти державного масштабу до реалізації в майбутньому: побудови нових доріг, шляхопроводів та ін. Упорядкування земель, окрім кадастру, має містити оцінку ґрунтів, підпорядкування наділів, визначення податку на землю тощо.

Окрім того, має бути чітко визначено, що тривалий час після запуску ринку землі пріоритет матимуть громадяни  України, а не іноземці – з огляду на значно більшу платоспроможність останніх.

«Коли така надважлива тема, як земельна реформа, перетворюється на предмет  низькопробної конкуренції, завоювання балів перед електоратом, вона може стати  фактором дестабілізації суспільства, слугувати поглибленню розколу населення, серед якого і так  панують різні настрої щодо продажу землі.   Цього не можна допустити.  Ділова спільнота завжди виступала за широку дискусію щодо ринку землі, максимально серйозне обговорення та напрацювання  української моделі приватизації за участі фахівців, фермерів, аграріїв, міжнародних експертів», – наголошує лідер промисловців і підприємців.

Він додає: провести це суспільне обговорення треба в системному, професійному, максимально деполітизованому дусі. Лише тоді можна розраховувати на успішний результат.