Зміни в Податковому кодексі, які просуває парламент, не сприятимуть економічному росту та виходу з кризи

Facebook Поділитись
Зміни в Податковому кодексі, які просуває парламент, не сприятимуть економічному росту та виходу з кризи

Промисловці, підприємці та роботодавці неодноразово висловлювати застереження щодо законопроекту про зміни до Податкового кодексу (№1210), який викликав дуже негативну реакцію ділових асоціацій як фіскальний по суті та такий,що не сприятиме розвитку  бізнесу та економіки.  Тим не менше днями ВРУ прийняла його, поставивши перед виробниками більше запитань, ніж відповідей. Таку думку висловлюють в УСПП, ООРУ, Антикризовій раді громадських організацій.   

Запропоновані законопроектом новації до Податкового кодексу передбачають зміни щодо контролю за трансферним ціноутворенням, імплементацію плану дій BEPS з протидії ухиленню від сплати податків, підвищення ряду рентних ставок, а також підвищення річних лімітів для платників єдиного податку (ФОП) 1-3 груп до 1 млн. грн., 5 млн. грн. і 7 млн. грн.

«Окремі пропозиції ділової спільноти, які  були враховані, не вирішують найважливішого завдання – створення умов для розвитку та модернізації економіки. Проаналізуємо кілька останніх економічних показників країни:  спад промислового виробництва в листопаді 2019р. порівняно з листопадом 2018 склав 7,5%; зниження цін виробників за цей же період добігає 4,5%; рівень проникнення кредитів в економіку  падає вже п’ятий рік поспіль – в 2014р. він складав 48%, в 2018р. – 24%. За таких обставин економіці потрібні зовсім інакші податкові правила – максимально ліберальні, такі, що дають можливості розвитку, зростання прибутку, створення нових робочих місць. Ще більш зажаті тиски призведуть   лише до поглиблення кризи в промисловості»,– переконаний президент УСПП, голова ООРУ Анатолій Кінах.

Він наголосив, що в законопроекті   залишились не врахованими пропозиції промисловців  щодо відмови від збільшення розмірів та кількості штрафних санкцій, зокрема пов’язаних із податковими накладними, та відмови від ідеї впровадження концепції винної відповідальності платників податків.

«Введенням поняття вини ділова спільнота обурена щонайбільше. Якщо право встановлювати вину чи її відсутність буде надано податковим службам, якщо вони будуть застосувати  власні критерії, з якими ми добре знайомі,  будемо мати черговий віток корупційних зловживань, і нічого більше. Тим більше, що масштаби «вини» напряму визначатимуть розміри штрафів. Ці суто фіскальні, драконівські норми призведуть до чергового відтоку бізнесу за кордон, падіння усіх можливих показників промислового, економічного розвитку. Тому законопроект 1210 має бути перероблений», – підсумував він.

Він ще раз наголосив на необхідності більш детальних комунікацій законотворців і структурованих об’єднань ділової спільноти, постійного  діалогу з експертами і представниками реального сектору економіки, рішучу відмову від голосувань в так званому «турборежимі».