Зниження облікової ставки НБУ має доповнюватися діями по поверненню банків до кредитування економіки - УСПП

Facebook Поділитись
Зниження облікової ставки НБУ має доповнюватися діями по поверненню банків до кредитування економіки - УСПП

Ухваливши рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5%, Національний банк України таким чином дослухався до наполегливих пропозицій Українського союзу промисловців і підприємців, Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану.

Ці ділові організації неодноразово звертали увагу регулятора та уряду на те, що завищені облікові ставки  «добивають» комерційне кредитування, негативно впливають на стратегічно важливі завдання відновлення економіки. 

Кредитування в Україні найнижче серед розвинених країн світу та складає близько 10% ВВП (Чехія - 70%, Польща - 60%, Грузія - 80% ВВП).

За таких обставин вкрай важко прискорити темпи економічного зростання та реалізувати безумовно правильну ініціативу Президента "Зроблено в Україні", яка передбачає розширення локалізації виробництва, випуск товарів із доданою вартістю, самозабезпечення країни.

Опитування, проведені Українським союзом промисловців і підприємців, показали, що 60% компаній стикаються з фінансовими труднощами і приймають рішення про оптимізацію виробництва через брак ресурсу.

Натомість прибутковість банківського сектора надзвичайно зросла, відійшовши від своєї основної функції - кредитування економіки, і зосередившись на депозитних сертифікатах НБУ, цінних паперах Уряду. У 2023 році платоспроможні банки заробили 86,5 млрд гривень чистого прибутку, що майже вчетверо перевищує показник 2022 року.

Відтак, різні організації, включаючи УСПП та Антикризовий штаб зверталися до Національного банку України з проханням розробити спільно з урядом та бізнесом механізми розширеного кредитування реального сектору економіки.

Запропоновані заходи передбачають подальше зниження облікової ставки та стимулювання банків до збільшення кредитних портфелів для підприємців.

"Бачимо, що цей процес рухається, але повільно. У нас немає запасу часу, необхідно змінювати структуру економіки з сировинної моделі на технологічну, з фокусом на переробку. Це потребує значних вкладень, але й ефект буде колосальним. Політика локалізації є вірною та дуже актуальною. Для її успішної реалізації потрібна підтримка виробників ресурсами", - підсумував президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.