Зростання прибутків банків під час війни і водночас спад кредитування бізнесу – наслідки для економіки негативні

Facebook Поділитись
Зростання прибутків банків під час війни і водночас спад кредитування бізнесу  – наслідки для економіки негативні

Прибутки українських банків зросли, йдеться в огляді Опендатабот. Протягом перших п'яти місяців цього року банки отримали майже 68 млрд грн прибутку після оподаткування, що на 27% більше, ніж в аналогічному періоді минулого року. Це досягнення виглядає вражаючим. Однак, виникає питання: як це впливає на економіку країни, особливо в умовах війни?

Кредитування економіки не збільшується. Рівень кредитування найнижчий в Європі - тільки 10% ВВП (за працюючими кредитами). Для зрівняння: у Польщі 60% ВВП, в Чехії 70% ВВП.

Програма "Доступні кредити 5-7-9", яка спрямована на підтримку підприємництва, не охоплює всіх потреб виробників та експортерів. Більше того – Уряд, котрий компенсує банкам відсоткові ставки по таким комерційним кредитам, вже має фінансові заборгованості в цій царині. Це створює серйозні виклики як для бюджету, так і для малих та середніх бізнесів, які є основою економіки країни.

60% підприємців відчувають брак доступного кредитування.

Однією з основних причин зростання прибутків банків є їхня активна діяльність на ринку облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) та депозитних сертифікатів Національного банку України (НБУ). Банки заробляють значні кошти на цих фінансових інструментах, що забезпечує їм стабільний дохід.

Така стратегія в умовах війни має декілька негативних аспектів:

1. Фінансові ресурси, які могли б бути спрямовані на підтримку підприємництва, залишаються в банківському секторі. Банки мають рекордні обсяги вільної ліквідності - 770 млрд. Грн. Це зменшує можливості для розвитку бізнесу та створення нових робочих місць.

2. Великі банки мають переваги в доступі до державних фінансових інструментів, тоді як малі банки стикаються з обмеженими можливостями фінансування.

3. В умовах війни, коли країна потребує значних інвестицій у відновлення та розвиток інфраструктури, завантаження ОПК, зосередження банків на безризикових фінансових інструментах призводить до зниження інвестиційної активності та економічного зростання.

Український союз промисловців і підприємців, Антикризовий штаб стійкості економіки в умовах воєнного стану вже провели спеціальне засідання з даного питання та направили відповідні пропозиції в РНБОУ, Уряд та Нацбанк. Детальніше можна почитати тут.

Попри те, що такі програми, як «Доступні кредити 5-7-9» потрібно значно розширювати, зрозуміло, що в держбюджету обмежені можливості на це.  Тому потрібна активна співпраця з міжнародними фінансовими інституціями для отримання грантів та пільгових кредитів на підтримку українського бізнесу. Наприклад, в ЦЕС порахували, порахували, що доступний обсяг програм фінансування для вітчизняного бізнесу становить 341 млрд грн на рік (гранти, кредити з ЄС тощо). Проте їх використання вкрай низьке.

«Зростання прибутків банків є позитивним явищем з точки зору збільшення податкових відрахувань в держбюджет. Однак, в умовах війни, важливо, щоб ці прибутки не залишалися лише в фінансовому секторі, а працювали на розвиток реального сектору економіки. Це вимагатиме активних дій з боку держави та фінансових установ для забезпечення стабільного економічного зростання та відновлення країни», - підкреслив президент УСПП, голова Антикризового штабу Анатолій Кінах.

Зазначимо, що за наполяганням УСПП, бізнес-сектору в цілому, Нацбанк продовжує політику зниження облікової ставки (наразі 13%), також проводячи вперше з початку повномасштабної війни валютну лібералізацію. Підготовлена Стратегія з розвитку кредитування. Проте, кажуть бізнес-аналітики та експерти, документ важко оцінити, адже з його текстом не ознайомлені.