День//Бізнес не буде заручником свавілля бойовиків [ожидает перевода]

Facebook Поделиться
День//Бізнес не буде заручником свавілля бойовиків [ожидает перевода]

Промисловці і підприємці Донецької і Луганської областей через розв’язаний зовнішніми силами збройний конфлікт просять про допомогу. На їхній заклик відгукнулася Торговельно-промислова палата України, провівши в Києві круглий стіл, присвячений виробленню законодавчих ініціатив і механізмів, спрямованих на пом’якшення наслідків ведення господарської діяльності під час антитерористичної операції на Донбасі.

•  Як зазначив президент ТПП України Геннадій Чижиков, «нам треба подумати, як допомогти бізнесу, дати йому шанс на виживання, аби він міг якнайшвидше реабілітуватися і повернутися до роботи, коли все це скінчиться». Незважаючи на те, що в Донецьку відділення ТПП захоплене бойовиками, а в Луганську аналогічний підрозділ є єдиною установою, що збереглася в місті і де-факто й де-юре залишається під українською юрисдикцією, учасники круглого столу вірять, що мир і праця повернуться в цей край шахтарів, металургів і хіміків. Але при цьому вони хочуть зберегти в нинішніх умовах і свій бізнес, і людей.

Досить детально описав ситуацію керівник Донецького облгазу Микола Масс. «Виходячи на роботу в таких містах, як Слов’янськ, Краматорськ, Шахтарськ, наші люди почуваються, м’яко кажучи, некомфортно, — розповідає він. — У цих містах податкові служби не працюють або працюють частково. А у нас проблема ще й у тому, що газопостачання там не зупинено. Тоді як майже всі промислові підприємства, особливо на перших етапах, припиняли роботу. У нас же щодня після початку АТО у квітні близько 20 пробоїн у газопроводах. Ми їх зупиняли, ремонтували і запускали. І досі це робимо. Навіть у Слов’янську, за нашими даними, ще мешкає до 40 тисяч осіб, і зупинити газопостачання ми не можемо».

«Ми вже втратили понад 500 тисяч кубометрів газу. Для нашого підприємства це чимало, — продовжує газівника. — Окрім того, в області багато зруйнованих  житлових будинків, газопостачання яких відключено, а мешканці виїхали. Я не сподіваюся, що вони незабаром почнуть сплачувати свої борги. А як нам платити податки, тим паче, що так звана Донецька народна республіка не визнає підвищення з 1 травня ціни на газ. У зв’язку з цим люди (приблизно 60% наших споживачів) перестали оплачувати». «Як заповнюватимуться втрати нашого підприємства?» — запитує Масс.

•  Відповіді на це запитання поки що повною мірою не знає і перший заступник глави Донецької обладміністрації Андрій Ніколаєнко. За його словами, обладміністрація, що «працює в усіченому режимі, стикається з численними зверненнями компаній, з проханнями допомогти і посприяти, зокрема, в отриманні документів, що підтверджують статус форс-мажорних ситуацій».

«Люди і підприємства стають заручниками бойовиків, — каже чиновник, — Ми підтримуємо позицію бізнесу, і вчора це було озвучено на зустрічі Президента з представниками місцевої влади Донецької і Луганської областей, і на засіданні РНБО, в якому брав участь голова обладміністрації Сергій Тарута. Для бізнесу сьогодні життєво необхідні кредитні і податкові канікули, і ми на цьому наполягатимемо, потрібен також мораторій на проведення перевірок у зоні АТО, хоча деякі контролюючі органи примудряються їх і там проводити і навіть нараховувати штрафи». Заступник голови обладміністрації упевнений, що допомогу бізнесу «потрібно надати на законодавчій основі, зокрема й мораторій на такі перевірки». За його словами, слід створити також спрощений механізм переходу суб’єктів господарювання з одного на інший вид оподаткування, передбачити автоматичне продовження дозвільної документації, яка закінчується в період АТО, скасування пені і штрафів за несплату податків.

Розуміння проблем, з якими стикається бізнес. Який перебуває у Донецькій і Луганській областях практично під п’ятою сепаратистів і бойовиків, продемонструвала і народний депутат Ксенія Ляпіна. Вона підтримала пропозиції щодо створення низки робочих груп щодо розв’язання проблем бізнесу, що працює в зоні АТО, і запросила учасників круглого столу на засідання аналогічної робочої групи, створеної законодавцями.

«Ми розуміємо, — зазначає народний депутат, — що багато бізнесів можуть втратити і майно, і частину обігових коштів, а готівковий обіг може взагалі зійти нанівець, тому що цей обіг неможливий в умовах, коли ми не можемо інкасувати готівку і підвезти нову в область». При цьому, за її словами, ускладнений і безготівковий обіг, оскільки є складнощі з роботою Нацбанку і казначейства, отже, і з системою розрахунків. «Буквально на кожному кроці життя бізнесу виникають обставини незворотної сили, які необхідно долати», — погоджується з учасниками круглого столу Ляпіна. Вона вважає, що бізнесові і законодавцям слід йти двома шляхами. По-перше, використовувати норми, що вже існують в законодавстві на випадок форс-мажору. По-друге, вона вважає, що низку позицій необхідно впроваджувати новим законом.

•  Відповідний проект був запропонований учасникам круглого столу і схвалений ними. У ньому, зокрема, передбачається, що норми цього закону поширюються на всіх суб’єктів господарювання, зареєстрованих станом на 15 червня в зоні АТО, і що на період АТО, надзвичайного стану, бойових дій терміном сплати податків і зборів слід визнати період, що починається після їх закінчення. Під час проведення АТО, надзвичайного стану, бойових дій, а також протягом 365 днів з моменту їх закінчення пропонується зняти відповідальність із платника податків за невиконання чи неналежне виконання податкових зобов’язань і перенести терміни їх виконання на 365 днів після завершення цього періоду.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»