День//Унікальний рік для «квотних» товарів [ожидает перевода]

Facebook Поделиться
День//Унікальний рік для «квотних» товарів [ожидает перевода]

23 червня Європейська Рада завершила технічну підготовку до підписання Угоди про асоціацію між ЄС та Україною. Про це йдеться у повідомленні Представницва ЄС в Україні. Рада ухвалила рішення, які надають ЄС право підписати ті частини Угоди, які ще не було підписано. Також Рада погодила тимчасове застосування певних частин Угоди, які почнуть діяти навіть до того, як усі 28 держав-членів ЄС ратифікують документ. До таких частин належать положення про зону вільної торгівлі. Очікується, що зона вільної торгівлі почне діяти з цієї осені, після ратифікації українським парламентом.

Як відомо, заплановано, що текст Угоди буде підписано під час Саміту ЄС 27 червня. Від ЄС та його держав-членів документ підпишуть Президент Європейської Ради, Герман Вам Ромпей, Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу та всі глави держав або урядів країн-членів ЄС. 

Чи буде Україна 27 червня подавати відразу заявку на членство в ЄС, поки невідомо. Тож, зокрема, обговорити це питання, а також деталі підготовки до підписання економічної частини Угоди про асоціацію з ЄС та що вона «обіцяє» як українському виробникові, так і споживачеві, «День» невдовзі зустрінеться з урядовим уповноваженим з питань європейської інтеграції Валерієм П’ятницьким.

 

Наразі пан П’ятницький запевняє, що 2014 рік — унікально сприятливий для українського бізнесу, який хоче наростити свій експортний потенціал, бо, з його слів, наші виробники зможуть двічі скористатися квотами для безмитного експорту товарів до країн Європейського Союзу. «Ми зможемо почати використовувати Угоду про асоціацію з ЄС, починаючи з осені. Передусім ми відкриваємо можливість для тих товарів, де є тарифні квоти, і зможемо використати їх двічі цього року. Зараз ми їх використовуємо як преференції. Коли Угода набере чинності, автономні преференції втрачають свою дію, і ми зможемо користуватися тими ж квотами ще раз, але вже в рамках Угоди. Тобто це  — унікальний рік, коли протягом восьми-дев’яти місяців ми можемо скористатися подвійним обсягом», — пояснив урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Як відомо, автономні торговельні преференції були введені Європейським Союзом і почали діяти 23 квітня цього року. Українські товаровиробники зможуть скористатися перевагами до листопада: скасування ввізних мит для 94,7% від усього обсягу промислових товарів, а також 83,4% від усіх товарних позицій сільськогосподарської продукції. Загальний економічний ефект, як підрахували в Мінекономрозвитку, від торговельних преференцій Євросоюзу для української економіки може скласти близько 500 мільйонів євро.

Урядовий уповноважений зазначив, що для деяких товарів підвищені преференції діятимуть і після листопада: «Є кілька груп товарів, за якими пільги будуть діяти ще два роки. Тобто можливостей для двосторонньої торгівлі буде більше, ніж передбачено Угодою про асоціацію з Європейським Союзом». Валерій П’ятницький також зазначив, що Україні потрібно на законодавчому рівні закріпити стандарти якості, які відповідатимуть системі контролю якості в ЄС. Після підписання економічної частини Угоди про асоціацію Україна та Європейський Союз почнуть впровадження Угоди про зону вільної торгівлі.

Згідно з попередніми даними Єврокомісії, українські експортери в ЗВТ заощадять  487 мільйонів євро на рік за рахунок зниження імпортних мит ЄС. Разом з тим, Україна недоотримає приблизно  391 мільйон євро, знявши мита на імпорт з ЄС.

Алла ДУБРОВИК, «День»