УСПП випустив ролик про перспективи української біоенергетики

Facebook Поділитись
УСПП випустив ролик про перспективи української біоенергетики

Неурядова організаціяOpeneurope» та УСПП випустили інформаційний ролик для українського бізнесу про перспективи використання біомаси, її економічні переваги та прогноз інвестицій в цю сферу в найближчі роки.

Експерти - голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха, радник голови Держенергоефективності Констянтин Гура, представники Інституту газу НАН України Констянтин П’яних та Євген Нікітін - переконані: ринок біомаси в Україні буде стрімко розвиватися.

До 2035 року остання замістить 11% енергії, що споживається.

При цьому окупність інвестицій в цій сфері в Україні - чи не найкраща в світі: від 2-3 до 7 років.

«Ресурси біомаси у нас великі – 21 млн. тонн нафтового еквівалента. З них найбільшу частку становлять саме аграрні відходи. Так, в Україні енергетичний потенціал біомаси тільки з АПК становить еквівалент 17—20 млрд. кубометрів природного газу» , - кажуть фахівці.

Окрім того, експертами пропонується ідея енергетичного самозабезпечення міст. Тверді побутові відходи, мул каналізаційних стоків і т.д. – є ресурсом для вироблення тепла. В Інституті газу, де свого часу розробили технічне обґрунтування для кількох обласних центрів України, переконані: вже зараз завдяки цьому тепломережі населених пунктів можуть бути забезпечені на 30%. А в разі підвищення енергоефективності житлових фондів можливо буде повністю задовільнити енергетичні потреби міста.

Галузь біоенергетики активно розвивається, у тому числі – завдяки «зеленому» тарифу на електричну енергію та стимулюючому тарифу на тепло з альтернативних джерел; системи аукціонів тощо.

Серед того, що ще пропонують експерти – скористатися досвідом Литви і запустити біопаливну біржу. Зараз цю ініціативу активно лобіюють Біоенергетична асоціація України та Держенергоефективності.

Також фахівці радять надати можливість підключення виробників тепла із біомаси до комунальних мереж, а також розробити механізм стимулювання вирощування і використання енергетичних культурв Україні.

Серед вигод біоенергетики - і зменшення викидів СО2, а відтак - і турбота про екологію.

Також, Україна може внести свій вклад в досягнення цілей ЄС щодо використання відновлювальних джерел енергії, оскільки Європі буде потрібен імпорт біомаси. Европейці планують вийти на 32% біоенергетики в структурі споживання енергії вже до 2035 року. Оpeneurope і УСПП також підготували буклет для бізнесу. в якому більш детально проаналізували ринок біоенергетики в ЄС і Україні, а також представили попередній підрахунок окупності бізнес-плану в цьому секторі.